Så styr smarta sensorer värmen i din lägenhet

Systemet med rumsgivare har gett en jämnare och mer behaglig inomhustemperatur för Hässelby Hems hyresgäster.

För några år sedan började Hässelby Hem att installera så kallade rumsgivare i sina fastigheter, och nu är installationen i princip helt klar. Genom en sensor i lägenheten känner rumsgivarna av temperaturen och justerar uppvärmningen så att den håller sig på en bra nivå och inte slösar energi i onödan.

 

– Målet är att alla lägenheter ska ha en medeltemperatur på 21 grader och om det blir lägre än så höjer systemet värmen automatiskt. Inomhustemperaturen har blivit både bättre och jämnare, säger Mats Ottran, projektledare på Hässelby Hem.

 

Tidigare kunde förvaltarna bara gå på temperaturen utomhus när värmen reglerades, och det var sällan helt tillförlitligt. Med sensorerna ser de hur varmt eller kallt det är i varje enskild lägenhet i realtid.

 

– Rumsgivarna ger en bra överblick och det blir lättare att se om det behövs åtgärder i en viss lägenhet. Det kan vara att fixa ett kallras, sätta in större element eller tilläggsisolera väggar, säger Mats Ottran.

 

– Vi har också sett att felanmälningarna om temperaturen har minskat efter att vi installerat rumsgivarna. Det känns som ett bra kvitto på att boendekvaliteten blivit bättre för hyresgästerna.

 

Med rumsgivarna har temperaturen blivit jämnar i lägenheterna, och felanmälningarna har minskat.