Så sorterar du maten

Vi utökar möjligheten att återvinna matavfall i våra fastigheter. Har du ännu inte kärl för matavfall i ditt hus så är det på gång. Här får du några handfasta tips på hur du sorterar ditt matavfall på bästa sätt.

Placeholder-bild

Hässelby Hem är i full gång med att sätta upp kärl som du kan slänga ditt matavfall i. När det blir dags för dig att börja sortera matavfall kommer du att få hem information om hur det funkar och ett startkit med hållare och påsar.

Nästan hälften av det du slänger i soporna är matrester, och om de resterna istället sorteras som matavfall kan de bli biogas och biogödsel. Det blir mindre osorterade sopor och matresterna blir en tillgång istället för skräp. Därför ska alla hushåll i Stockholm kunna sortera sitt matavfall senaste den 1 januari 2023.

Okej att slänga:

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk, skaldjur och äggskal
  • Pasta, ris och bröd
  • Teblad och kaffesump
  • Ofärgat hushållspapper

Inte okej att slänga:

  • Jord, krukväxter och snittblommor
  • Damm, aska och stearinljus
  • Glass- och ätpinnar
  • Kattsand och djurströ
  • Snus
  • Vinkorkar och kapsyler

Så håller du avfallspåsen torr

Använd den hållare som följer med i startkitet. Den är framtagen för att hålla påsen torr.

Skala potatis och liknande direkt ner i påsen så blir det mindre blött.

Släng använt hushållspapper bland matresterna så suger det upp lite av fukten.

Läs mer under Mitt boende