Rätten till en egen bostad – så jobbar Stadsmissionen med boendeåtgärder

Att ha en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att kunna göra bra val i livet. Tyvärr lever många i hemlöshet i Stockholm i dag. Stockholms Stadsmissions avdelning Bobyrån hjälper människor i hemlöshet att hitta hem.

Placeholder-bild

– Hemlöshet har många ansikten och det är inte alltid de du tror som råkar ut för det, berättar Tanja Küller på Stockholms Stadsmission.

En viktig del i det är samarbetet med fastighetsägare runt om i Stockholm som upplåter lägenheter till verksamheten. Ett sådant samarbete har Bobyrån haft med Hässelby Hem sedan 2014. Antalet lägenheter Stockholms Stadsmission får av Hässelby Hem varierar beroende på behov men det brukar vara fem till tio stycken per år.

– Varje lägenhet innebär att en familj slipper bo på gatan eller i utsatta miljöer, säger Tanja Küller, chef på Bobyrån.

Bostad Först – ett lyckat projekt

Tanja Küller och hennes kollegor på Bobyrån jobbar dagligen med att hjälpa människor att ta sig in på bostadsmarknaden. De fungerar som ett stöd genom att förmedla lägenheter och hjälpa till i vardagen.

Ett av deras projekt, som Hässelby Hem är en del av, är Bostad Först som ger människor med psykosocial problematik möjlighet att få ett boende. Tanken bakom upplägget är att en bostad gör det lättare att få ett jobb och komma till rätta med sina problem. Genom att få en bostad och samtidigt få stöd från Stockholms Stadsmission för att klara av att behålla bostaden, får hemlösa en chans till ett eget boende och ett bättre liv.

– I vanliga fall behöver du ett jobb och till exempel bli kvitt ditt missbruk innan du får en bostad, men om du får en bostad först blir allt annat mycket lättare. När någon får en bostad via Bostad Först så följer vi upp varje vecka och hjälper dem att betala hyran, fakturor och annat praktiskt som man kanske inte har koll på om man aldrig haft en lägenhet förut. Det är vi som har hyreskontraktet till en början, men om allt går bra får de efter något år eller två ta över hyreskontraktet, säger Tanja Küller.

– Det är alltid en väldigt fin och högtidlig stund när vi lämnar över hyreskontraktet och alla nycklar till någon som verkligen kämpat och fått ordning på sitt liv.

”Hemlöshet har många ansikten”

Att Bostad Först funkar syns på resultatet. Går man den vanliga vägen är det ungefär 30 procent som klarar av att behålla sin lägenhet, medan hela 80 procent inom Bostad Först klarar det. Stockholms Stadsmission har också många initiativ utöver Bostad Först för att minska hemlösheten i staden, ofta behövs skräddarsydda lösningar berättar Tanja Küller.

– Hemlöshet har många ansikten och det är inte alltid de du tror som råkar ut för det. Tyvärr lever många barn i hemlöshet i dag och tvingas flytta runt konstant, då är det viktigt att samhället sluter upp och hjälper till. I slutändan blir det bättre för alla, säger hon.


1%-målet

Hässelby Hem har som målsättning att 1 procent av deras bostäder ska gå till sociala behov och ändamål. Projektet Bostad Först är en del i det men man förmedlar också lägenheter via Stockholms stad, allra senast till ukrainska flyktingar. Totalt är ett 40-tal lägenheter uthyrda till social verksamhet.

Uppsökarteamet

Om du ser någon som du tror lever i hemlöshet eller skulle behöva Stockholms Stadsmissions hjälp kan du kontakta deras uppsökarteam (före detta Nattjouren). Ring deras journummer gratis på telefonnummer: 020 78 78 60.

 

Alla Stockholms Stadsmissions boendeåtgärder samordnas på Bobyråns kontor på Södermalm. 80 procent av deltagarna i Bostad Först lyckas behålla sin lägenhet.

Källa: Mitt kvarter nr 3, 2022
Foto: Camilla Lindqvist

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade